Voordelig koelen met zonnepanelen en airco

Met de steeds warmere zomers is een airco geen overbodige luxe meer. Dankzij de combinatie met zonnepanelen reduceer je het verbruik tot een absoluut minimum. De gratis zonne-energie van je panelen kan namelijk een groot deel van de energienood opvangen. Ontdek alles over voordelig koelen met zonnepanelen en airco! 

Het verbruik van een airco met zonnepanelen

Hoeveel je airco precies verbruikt hangt in de eerste plaats af van het merk, type en model. Daarnaast spelen ook het vermogen, het aantal units en de grootte van de ruimte een rol. Maar de doorslaggevende factor is nog steeds je eigen energieverbruik. En dat heb je volledig zelf in de hand. In de tabel hieronder krijg je een overzicht van het gemiddelde energieverbruik als je een jaar lang koelt met je airco. Vermenigvuldig dat getal met de huidige energieprijs per kWh en je ziet hoeveel een airco je op jaarbasis ongeveer kost.

Gelukkig hebben onze airco's allemaal een energielabel van minstens A++ voor koelen, wat betekent dat ze heel energiezuinig zijn. Dat bewijst ook hun seizoensrendement (SCOP). Een SCOP van 5 betekent dat de airco met 1 kW elektriciteit maar liefst 5 kW elektriciteit terug levert. Door een airco te combineren met zonnepanelen zal je een groot deel van het verbruik van je airco kunnen opvangen met gratis zonne-energie en zal hij dus nóg minder verbruiken. Lees meer over het verbruik van airco's.
 


Unit 2,5 kWUnit 3,5 kWUnit 5 kW
Jaarlijks energieverbruik koelen90 - 125 kWh135 - 190 kWh250 kWh
Energielabel koelenA++A++A++
SCOP koelen555
Energy Protect installeert airco met zonnepanelen

Fiscale voordelen van zonnepanelen en airco

  • Dubbele premie
    Als je nú beslist om zonnepanelen op je dak te leggen, kan je nog een premie tot 750 euro krijgen. Maar let op! Want vanaf 2024 wordt de premie gehalveerd. Combineer je je zonnepanelen met een lucht-luchtwarmtepomp, beter gekend als airco? Dan krijg je er nog een premie tot 480 euro bovenop!
     
  • Tijdelijk verlaagd btw-tarief
    Tot eind 2023 betaal je slechts 6% btw op je zonnepanelen en je airco in plaats van de gebruikelijke 21%. Dat scheelt al snel enkele honderden euro's op je eindfactuur. Maar ook hier wacht je best niet te lang, want vanaf 2024 wordt de btw weer opgetrokken naar 21%. 
Fiscale voordelen zonnepanelen en airco

Waarom je je airco best niet rechtstreeks op je zonnepanelen aansluit

Je airco voor de volle 100% voeden met zonne-energie is helaas een utopie. De kans dat je zonnepanelen voldoende energie produceren om je airco van 's morgens tot 's avonds aan te sturen, is klein. De zon schijnt nu eenmaal niet elke minuut van de dag. Bovendien staat je huis vol met nog vele andere energieverbruikers waar er ook een deeltje van je opgewekte zonnestroom naartoe zal vloeien.

Daarom raden we je af om je airco rechtstreeks op je zonnepanelen aan te sluiten. Door een connectie met het elektriciteitsnet te behouden, zal je airco nooit zonder stroom komen te zitten. Je airco zal dan gevoed worden door een combinatie van elektriciteit van het net én je eigen opgewekte zonne-energie.

De samenwerking tussen zonnepanelen en airco

  1. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op
    Zodra er zonlicht op je zonnepanelen valt, ontstaat er tussen de lagen silicium elektrische spanning, ook wel gelijkstroom genoemd.
     
  2. Omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom
    De gelijkstroom die je zonnepanelen opwekt, kan je niet in je huis gebruiken. Daarom zet de omvormer de gelijkstroom eerst om in bruikbare wisselstroom.
     
  3. Wisselstroom vloeit naar airco
    In functie van je verbruik en noden, zal een deeltje van de wisselstroom naar je airco vloeien. Pas als de airco al deze groene wisselstroom opgebruikt heeft, zal er elektriciteit van het net afgenomen worden.
Zonnepanelen plaatsen op dak

Zelf voordelig koelen met zonnepanelen en airco?

Wil je zelf ook voordelig kunnen koelen met zonnepanelen en airco? Vraag dan gratis energie-advies aan! Een expert komt bij jou langs om de beste optie voor jouw woning te bekijken.