Enkel betalen wat je verbruikt: de impact van de nieuwe regelgeving op je energiefactuur

Sinds 1 juli 2024 betaalt iedereen met een variabel energiecontract en een digitale meter enkel nog voor zijn werkelijke verbruik. Deze nieuwe regelgeving maakt bewuster omgaan met elektriciteit, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen, belangrijker dan ooit en kan een groot verschil maken in je maandelijkse energiekosten.

Gedaan met giswerk

Met de komst van de digitale meter wordt het maandelijkse verbruik van elk huishouden nauwkeurig geregistreerd. De Vlaamse netbeheerder Fluvius slaagde er voorheen echter niet in deze info door te spelen aan de energieleveranciers, wat hen in 2023 nog een boete opleverde.

Sinds 1 juli 2024 is dit veranderd. Energiefacturen zijn nu gebaseerd op je werkelijke verbruik in plaats van op schattingen.  

stopcontact in gebruik

Nauwkeurigere energiefactuur

Het berekenen van je energiekosten op basis van je werkelijke maandverbruik kan aanzienlijke besparingen opleveren. Voorheen moesten mensen die in de winter op vakantie gingen nog steeds elektriciteit betalen tegen het hogere wintertarief vanwege de hogere geschatte verbruikscijfers.

Met de nieuwe regelgeving betaal je voortaan alleen voor de elektriciteit die je daadwerkelijk verbruikt, waardoor je facturen nauwkeuriger en voorspelbaarder worden.

Group Protect huisje met geld

Bewuster energieverbruik wordt beloond

Zet je soms bewust je verwarming een graad lager? Let je op sluimerverbruik? Of maak je gretig gebruik van zonne-energie? Dan zal je daar vanaf nu voor beloond worden in de vorm van een lagere energiefactuur dan iemand die niet let op zijn energieverbruik.

vrouw die verwarming lager zet

De grote winnaars? Zonnepanelen en EMS!

De echte winnaars van de nieuwe regeling zijn degenen met zonnepanelen en een Energy Management System (EMS).

Zonnepanelen stellen je in staat om je eigen elektriciteit op te wekken, waardoor je minder stroom hoeft af te nemen van het net. Voeg daar een thuisbatterij en EMS aan toe, en je bespaart nóg meer. De batterij slaat overtollige energie op, terwijl het EMS deze energie beheert en gebruikt op de meest voordelige momenten. Dit minimaliseert je verbruik en energiekosten aanzienlijk.

energy protect zonnepanelen installeren sunpower 004

Klaar om je reële verbruik te verlagen?

Wil je je reële verbruik ook maximaal drukken? Gelijk heb je! Laat gratis een energie-expert bij je langskomen voor meer info over de nieuwe regelgeving en advies op maat.