Checklist: zo kies je de perfecte airco voor je woning

Airco is een van de beste investeringen om comfortabel te blijven tijdens deze warme dagen. Met deze checklist weet je zeker dat je de perfecte airco-installatie voor jouw woning kiest.

Airco zonder buitenunit in woonkamer tegen muur

1. Airco met of zonder buitenunit

Een airco met buitenunit is handig als je meerdere ruimtes in je woning van airco wil voorzien. Zo kan je tot vijf binnenunits koppelen op één buitenunit en dus 5 ruimtes tegelijk koelen. Wil je slechts één specifieke ruimte koelen? Dan is een airco zonder buitenunit een goede optie. Dit compacte model werkt met kleine roosters in de muur in plaats van een aparte buitenunit. Dit zorgt er ook voor dat je airco niet zichtbaar is langs buiten.

2. Plaatsing van de airco

Denk goed na over waar je de airco zal plaatsen. Kies je voor een splitsysteem? Plaats de buitenunit dan op een strategische plek met weinig direct zonlicht en een goede luchtstroom. Dit voorkomt dat de airco harder moet werken om te koelen, waardoor ze haar efficiëntie behoudt. Kies je voor een monoblock airco zonder buitenunit? Check dan of de airco tegen een muur gemonteerd kan worden, waar de roosters rechtstreeks naar buiten kunnen.

3. Functies van de airco

Bepaal voor jezelf wat je airco allemaal moet kunnen. Naast koelen tijdens hete dagen is een airco namelijk ook de perfecte energiezuinige bijverwarmer in de tussenseizoenen. Sommige modellen ontvochtigen en ventileren de ruimte bovendien door bacteriën en pollen tegen te houden. Ideaal voor hooikoortspatiënten of mensen die snel ziek worden.

4. Energie- en geluidsniveau

Neem zeker een kijkje naar het energielabel van de airco. Kies voor een energiezuinig model met een A+ of A++ label. Zeker in combinatie met zonnepanelen kan je met een airco heel voordelig koelen en fiks besparen op verwarming. Kies daarnaast voor een model met een laag geluidsniveau om je comfort te verhogen.

5. Betrouwbare installateur

Last but not least: kies een betrouwbare installateur die snel en vlot kan plaatsen. Zorg ervoor dat je ook na de installatie bij hen terecht kunt voor vragen, onderhoud of reparaties. Energy Protect heeft al meer dan 20 jaar ervaring in energieoptimalisatie van woningen met onder andere airco’s. Tijdens een gratis plaatsbezoek krijg je professioneel energieadvies op maat voor de perfecte airco-installatie.

Haal zelf een airco in huis!

Wil je ook een airco in huis halen? Bestel een airco-installatie bij Energy Protect en krijg gratis advies en een vrijblijvende offerte van een energie-expert tijdens een gratis plaatsbezoek.