(Ver)bouwen in 2024? Dit is er veranderd!

Heeft het nieuwe jaar een bouw- of verbouwproject voor jou in petto? Met deze veranderde energie-eisen en premies moet je rekening houden in 2024!

Elektriciteitskosten stijgen

Netbeheerder Elia plant forse investeringen in het stroomnet de komende jaren. Om dit te bekostigen, trekt Elia z'n distributienettarieven op. Dit is het bedrag dat je betaalt voor het transport van elektriciteit en aardgas naar je woning. Reken op een stijging van gemiddeld 8% in 2024, wat neerkomt op ongeveer 45 euro per jaar.

Om de kosten te drukken, wordt het zaak om zo min mogelijk elektriciteit af te nemen van het net. Dit kan met zonnepanelen, aangezien je dan je eigen elektriciteit opwekt. 

Elektriciteitskosten drukken met zonnepanelen op dak

Energie-eisen verstrengen

Om de energiedoelstellingen van 2050 te halen, worden ook de energie-eisen steeds strenger.

  • S-peil
    Het S-peil geeft aan hoe energie-efficiënt de bouwschil van je woning is. Hoe lager het S-peil, hoe beter. Isolatie is de belangrijkste factor om dit peil te verlagen. Bij (ingrijpende energetische) renovaties moet een maximale isolatiewaarde (U-waarde) van 0,24m²K/W nagestreefd worden. Naast isolatie wordt er ook rekening gehouden met o.a. luchtdichtheid, oververhitting en beglazing bij de berekening van het S-peil.
     
  • E-peil
    Het E-peil vertelt je dan weer hoe energiezuinig je woning is. Daarbij speelt de manier van verwarmen en verkoelen dan weer een cruciale rol. Hoe lager het E-peil, hoe minder elektriciteit jouw woning verbruikt. Bij een nieuwbouwwoning mag het E-peil maximaal 30 bedragen, bij ingrijpende energetische renovaties ligt de grens op 60.
     
  • Hernieuwbare energie
    Tot slot moet bijna elke woning een deel van z'n energie uit hernieuwbare bronnen halen, zoals zonnepanelen. Bij nieuwbouwwoningen geldt een extra verplichting voor verwarming op lage temperatuur met een warmtepomp
     
 S-peilE-peilHernieuwbare energie
NieuwbouwMax. S28Max. E30Min. 25 kWh/m² per jaar
Ingr. Energ. RenovatiesU-waarde van max. 0,24 m²K/WMax. E60/
RenovatiesU-waarde van max. 0,24 m²K/W//

Premies komen en gaan

  • Zonnepanelen
    Van de zonnepanelenpremie moeten we in 2024 helaas afscheid nemen. Niettegenstaande is de aanschaf van zonnepanelen nog steeds de moeite! Niet alleen is de terugverdientijd momenteel 5 à 6 jaar, maar dankzij voortdurende technologische verbeteringen worden de besparingen op je energierekening ook steeds groter.
     
  • Laadpalen
    Daarnaast blijven laadpalen ook dit jaar fiscaal interessant. Particulieren kunnen in 2024 rekenen op een belastingvermindering van 15%, terwijl laadpalen voor ondernemers 150% fiscaal aftrekbaar zijn.
     
  • Warmtepompen
    2024 is hét jaar van de warmtepomp! De basispremie voor een lucht-waterwarmtepomp is opgetrokken naar maar liefst 3000 euro. Afhankelijk van je inkomen kan de premie oplopen tot 4800 euro. Voor de warmtepompboiler blijft ook dit jaar de verhoogde basispremie van 900 euro gelden.
energy protect premiegids aanvragen

Btw-verlaging verlengd

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je ook in 2024 slechts 6% btw op zonnepanelen en een warmtepomp, ondanks de eerdere speculaties om de btw weer op te trekken naar 21%.

ftxf a 03 002 installation pictures

Gratis advies van een energie-expert!

Wil je meer info over of begeleiding bij je (ver)bouwproject? Laat gratis een energie-expert bij je thuis langskomen voor het beste advies op maat!